Uitstapje: Lachen bij de Kwisconcerten

Gezien: 2 september, De La Mar Theater Amsterdam

Ik ben musicalliefhebber in hart en nieren. Musicals staan dan ook centraal op deze blog, maar soms durf ik het ook aan om naar iets anders te gaan. Voor de afwisseling en om te experimenteren stap ik uit mijn comfortzone, want een opera, klassiek concert, ballet of toneelstuk kan toch ook best leuk zijn? Mijn belevenissen beschrijf ik in deze rubriek.

Na zeven jaar gaat het satirische programma de Kwis stoppen. Hoogtepunt van het programma zijn de liedjes van Niels van der Laan en Jeroen Woe. Elke week schreven zij een actueel, grappig en kritisch liedje. Deze liedjes waren altijd goed en soms zelfs steengoed. Het tweetal heeft meer dan honderd liedjes geschreven en als afscheid zingen zij in de Kwisconcerten een selectie van de beste liedjes.

Feest der herkenning

De liedjes die mij het meest bijgebleven waren, zijn ‘Paardenvlees’ en ‘In mijn Pietenpak’. Ik hoopte deze dan ook te horen tijdens het concert. Mijn geluk kon niet op toen de avond opende met ‘Paardenvlees’ en niet veel later ‘In mijn Pietenpak’ ten gehore werd gebracht.

Er kwamen minstens twintig liedjes voorbij en het waren zeker de beste liedjes van de show. Sommige was ik al lang weer vergeten en het was dan ook erg leuk om deze weer te horen. Toen ik zo alles bij elkaar hoorde, kreeg ik steeds meer bewondering voor Van der Laan en Woe, want hoe verzin je dit alles? De liedjes zitten bomvol woordgrappen en de combinatie van muziek en tekst is grappig. Hoe bedenk je dat ‘Ne me quitte pas’ ook wel klinkt als ‘In mijn Pietenpak’? En zo zijn er nog veel meer spitsvondigheden. Van der Laan en Woe drijven op een leuke manier spot met mensen, zodat de mensen die bespot worden er ook om kunnen lachen (Thierry Baudet kon ‘Kan de microfoon aan’ wel waarderen).

Voor het eerst naar cabaret

Erg jammer dat het programma de Kwis stopt, maar ik hoop dat de mannen van de Kwis weer iets nieuws bedenken. Bovendien staan Van der Laan en Woe ook gewoon met een cabaretprogramma vol liedjes in het theater.

Ik kwam vanavond tot de ontdekking dat ik voor het eerst naar cabaret ben geweest! Ik heb al veel in het theater gezien, maar blijkbaar geen cabaret. Nu heb ik ook wel een erg specifieke smaak humor (zo wil ik altijd al Herman Finkers in het theater zien, maar die kans lijkt erg klein te worden), maar na deze voorstelling weet ik zeker dat ik nog eens naar een programma van Van der Laan en Woe ga! Wie gaat er mee?

2 gedachten over “Uitstapje: Lachen bij de Kwisconcerten

  • oktober 25, 2018 om 6:35 pm
   Permalink

   Bedankt 🙂
   Voor mij is het theater bezoeken echt een hobby, zelf speel of zing ik niet.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Vragen? Tips? Samenwerken? Adverteren? Mail naar: redactie@missmusical.nl
 2. Over Missmusical.nl
 3. Musicals 2018/2019
 4. Privacyverklaring
 5. Disclaimer