Recensie:  Nederlandse hits met een lach en een traan in Stil in mij de musical

3,5 sterren

stil in mij

Gezien: 31 maart 2019, première, De Meerse Hoofddorp

Scènefoto's: Andy Doornhein & foto's: missmusical.nl

Vier twintigers komen, na elkaar jaren uit het oog te zijn verloren, bij elkaar om stil te staan bij de dood van een goede vriend. De musical Stil in mij vertelt dit droevige verhaal met een lach en een traan aan de hand van diverse Nederlandse popnummers.

Een originele Nederlandse musical

Vier  vrienden Siem (Zoï Duister), Mika (Ferry Doedens), Charlie (Dieuwke Tönissen) en Boaz (Jeroen C. Molenaar) komen samen, omdat hun vijfde vriend Senta zichzelf om het leven heeft gebracht. De vriendengroep is geschrokken en verdrietig. Ze hadden elkaar al lang niet gezien en er is sinds de middelbare school veel gebeurd, hun leven lijkt er niet gemakkelijker op te zijn geworden. Ze bespreken hun problemen en proberen een manier te vinden om Senta te eren.

                                                                                       Ook interessant: video première Stil in mij 

Stil in mij is een nieuwe Nederlandse musical, niet gebaseerd op een boek of bestaande Broadwaymusical, maar wel met bestaande stil in mijNederlandse popnummers. Stil in mij is geen zoetsappige musical, maar probeert de diepte op te zoeken en vertelt een indringend verhaal. Op sommige momenten roept de musical meer vragen op dan dat het verhaal antwoorden geeft, wat het verhaal soms afzwakt. Wat was, bijvoorbeeld, de verhouding tussen Senta en Siem, die duidelijk dieper geraakt is dan de rest? Het zorgt er echter ook voor dat de musical vlot verloopt en zeker niet traag is.

De muziek staat als een huis. De acteurs worden begeleid door de one-man-band Marnix Wetzer, die zorgt voor mooie arrangementen van de bekende Nederlandse popnummers. Nummers als ‘Stil in mij’, ‘De bom’ en ‘Iedereen is van de wereld’ zijn in een ander jasje, waardoor de nummers ervoor zorgen dat musical een geheel wordt. De acteurs vertolken de nummers erg goed en met name de stem van Ferry Doedens past perfect bij deze Nederlandse hits.

Debuut voor regisseur en producent

Stil in mijMusicalster William Spaaij is de regisseur van deze musical en maakt hiermee zijn regiedebuut. De musical steekt erg goed in elkaar, alleen het begin had wat strakker en vooral duidelijk kunnen zijn, zodat het publiek meteen weet waar ze aan toe zijn. Ook voor Giovanni Sturkenboom de producent STENT is dit een debuut. STENT maakte al verschillende tv-programma’s en concerten, maar Stil in mij is de eerste musical die ze op de planken brengen.

Voor beide mannen is Stil in mij een uitstekend debuut. De muziek staat als een huis, maar het verhaal kan hier en daar wat strakker. Van beide krijgen we hopelijk nog meer musicals te zien.

Stil in mij, een aanrader?

Stil in mij premiere

Een rauw verhaal ondersteund met Nederlandse popnummers, dat is Stil in mij in het kort. Een musical voor als je even geen zin hebt in zoetsappige of erg dramatische musicals, maar gewoon een nuchtere Nederlandse productie zonder poespas. Stil in mij is zeker een aanrader als je even zin hebt in iets anders.

Meer informatie over de musical en ticketverkoop vind je hier.

Een korte video-impressie van de première vind je hier.

7 gedachten over “Recensie:  Nederlandse hits met een lach en een traan in Stil in mij de musical

 • april 3, 2019 om 5:30 pm
  Permalink

  Ik vind het wel goed dat er eens wat nieuws komt. Ik heb soms het idee dat alles een soort van ‘remake’ is, gebaseerd op een film, op een boek, op een andere musical. Dus dat is wel heel tof van deze. En ook leuk dat ze gebruik maken van Nederlandse liedjes. Lijkt mij wel leuk!

  Beantwoorden
 • april 3, 2019 om 5:35 pm
  Permalink

  Ik hou wel heel erg van een musical, maar ik denk niet dat deze echt wat voor mij is. Maar ja het is natuurlijk wel een avondje gezelligheid. Daarnaast hou ik wel eer van dat nuchtere.

  Beantwoorden
 • april 3, 2019 om 6:25 pm
  Permalink

  Hmmm, ik ga zelf eigenlijk weinig naar musicals. Hoewel het me wel eens leuk lijkt!

  Beantwoorden
 • april 4, 2019 om 6:41 pm
  Permalink

  Ik ben dol op musicals, alleen dit is niets voor mij denk ik zo. Ik vind de Lion Kind, Mamma Mia en Soldaat van Oranje etc wel allemaal erg leuk

  Beantwoorden
 • april 4, 2019 om 8:10 pm
  Permalink

  Ik kan wel eens genieten van een musical, helaas is het Belgische aanbod voor volwassenen wat minder… 40-45 was wel erg de moeite!

  Beantwoorden
 • april 5, 2019 om 7:42 am
  Permalink

  Ik ben dol op musicals, maar ga veel te weinig! Deze klinkt wel heel erg leuk!

  Beantwoorden
 • april 5, 2019 om 10:06 am
  Permalink

  Mooi overzicht heb je gemaakt. Zelf zegt het mij weinig, musicals zijn namelijk niet echt iets voor mij ☺️

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Vragen? Tips? Samenwerken? Adverteren? Mail naar: redactie@missmusical.nl
 2. Over Missmusical.nl
 3. Musicals 2018/2019
 4. Privacyverklaring
 5. Disclaimer