Recensie: De bloederige musical Sweeny Todd maakt indruk

3 sterren

Gezien: 9 september 2017, De la Mar Theater Amsterdam

Een bloederig en dramatisch verhaal in de vorm van een musical: geweldig! Mijn voorkeur gaat altijd uit naar de wat minder zoetsappige musicals en dat is Sweeny Todd zeker. Deze bloederige musical is op toneel net zo bloederig als in de bekende film.

Een bloederig, maar ontroerend verhaal

Sweeny Todd werd voor het grote publiek bekend door de verfilming in 2007. Daarin speelde Johnny Depp Sweeny Todd en Helena Bonham Sweeny ToddCarter mevrouw Lovett, nu vertolken René van Kooten en Vera Mann deze rollen met verve. René van Kooten, die toch regelmatig gecast wordt als held, speelt een overtuigende slechterik.

Maar hoe slecht is Sweeny Todd? De bloedbabier van Fleetstreet is eigenlijk een ongelukkige ziel. Hij is op zoek naar zijn geliefde, die hij langgeleden is kwijt geraakt en hij wil wraak nemen op degene die hij daar verantwoordelijk voor houdt. In zijn wraak draait hij door. Aan het einde krijgt het verhaal een dramatische wending, zeker als blijkt dat alles goed had kunnen komen en dat nu niet meer mogelijk is. Zou iedereen niet, gek van liefde, zo erg kunnen doordraaien als Sweeny Todd?

Een musical van Stephen Sondheim

Componist Stephen Sondheim heeft verschillende mooie musicals geschreven, met stuk voor stuk bijzondere muziek. Zijn musicals zijn (blijkbaar) wat minder toegankelijk voor een groot publiek en gaan vaak over wat complexere verhalen en zeker geen simpele liefdesrelaties. Wat mij betreft worden zijn musicals in Nederland te weinig opgevoerd. Het schijnt dat zijn liedjes erg moeilijk te zingen zijn, maar René van Kooten en Vera Mann deden het prima. Het was een genot voor de oren!

Sweeny Todd, een aanrader?

Ik was erg blij dat de musical in reprise ging en ik deze dus nog kon bekijken. Wie van vrolijke musicals houdt als Grease en Hairspray moet wel twee keer nadenken of deze bloederige musical geschikt is om te bezoeken. Voor de wat minder bange mensen is deze musical zeker een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Vragen? Tips? Samenwerken? Adverteren? Mail naar: redactie@missmusical.nl
  2. Over Missmusical.nl
  3. Musicals 2018/2019
  4. Privacyverklaring
  5. Disclaimer