Recensie: Soldaat van Oranje blijft een bijzonder en ontroerend spektakel

5 sterren
Gezien: 14 september 2018, Theater Hangaar Katwijk aan Zee

De musical Soldaat van Oranje heeft voor mij nogmaals bewezen, waarom het de langst draaiende musical in de Nederlandse geschiedenis is. Alles is goed uitgewerkt: een bijzonder decor, een ijzersterk verhaal en mooie muziek. Deze musical mag nog jaren blijven draaien!

Bijzonder decor en theater

Begin 2012 zag ik Soldaat van Oranje al eens en ik was toen erg onder de indruk. Nu, zes en een half jaar later, was ik dat toch wel een beetje vergeten. Soldaat van Oranje werd voor mij ‘die mooie musical die al jaren draait en die ik al gezien heb’. Gelukkig won ik tijdens het Uitfestival in Den Haag kaartjes voor de voorstelling. Zo, wat was ik vergeten hoe indrukwekkend deze musical is!

Soldaat van Oranje laat nooit eerder vertoonde theatertechnieken zien. Een draaiende theaterzaal, met rondom het podium, zorgt ervoor dat er veel verschillende locaties verbeeld kunnen worden. Zo is er de zaal van de studentenvereniging Minerva, het studentenhuis, maar ook het strand van Scheveningen mét zand, golvend water en regen. Bovendien zorgen de digitale technieken er ook voor dat het publiek zich in de cockpit van een vliegtuig waant en aan boort van een Engels schip.

IJzersterk verhaal en mooie muziek

Niet alleen het decor maakte indruk, maar ook het verhaal. Ook al had ik de musical ruim zes jaar geleden gezien, het verhaal zit zo goed in elkaar dat ik het niet helemaal meer wist. Een verhaal dat indruk maakt en jezelf ook vragen laat stellen: wat zou ik doen als er een oorlog uitbrak in Nederland? Wat als mijn vrienden iets anders willen doen dan ik?

Een bijzonder verhaal, dat voor jonge mensen ook heel educatief is. Bovendien is het verhaal waargebeurd, de musical is gebaseerd op de autobiografie van Erik Hazelhoff Roelzema, wat het nog een extra dimensie geeft.

Soldaat van Oranje, een aanrader?

Soldaat van Oranje de musical is zeker een aanrader! Een bezoek aan deze musical is een belevenis. Ook als je de musical al eens gezien hebt, valt er nog genoeg te beleven. Ik was het even vergeten, maar ik ben ervan overtuigd dat dit één van de beste musicals is die Nederland (ge)kent (heeft)!

Een gedachte over “Recensie: Soldaat van Oranje blijft een bijzonder en ontroerend spektakel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Vragen? Tips? Samenwerken? Adverteren? Mail naar: redactie@missmusical.nl
  2. Over Missmusical.nl
  3. Musicals 2018/2019
  4. Privacyverklaring
  5. Disclaimer