Recensie: Kijkje in de wereld van katten in musicalklassieker Cats

5 sterren
Gezien: 26 december 2018, RAI theater Amsterdam                                                                                                 Foto's: catsdemusical.nl

Musicalklassieker Cats gaat op Europese tour en staat nu voor het eerst in de originele Engelse vorm in Nederland! De musical over de Jelliclekatten tovert het theater om tot een wereld vol katten. Met de beste dansers van West End spreekt deze musicalklassieker echt tot de verbeelding.

Geloofwaardige katten op de vuilnisbelt

Je waant je meteen in de wereld van de Jelliclekatten. De voorstelling begint en de katten dansen en sluipen ook in de zaal van het theater. Je catstwijfelt geen moment: de acteurs spelen geen katten, maar zíjn katten. De kostuums, grime en de choreografie zorgen daarvoor.

De voorstelling moet in de eerste helft nog een beetje op gang komen, maar gaat in de tweede helft in volle vaart door. Cats is gebaseerd op de gedichten van T. S. Eliot uit ‘Old Possum’s Book of Practical Cats’. De verschillende katten, zoals Grizabella de glamourkat, Macavity de schurk, Mr. Mistoffelees de goochelaar en Rum Tum Tugger de machokat worden voorgesteld. Je leeft mee met een bijzondere avond van de Jelliclekatten: tijdens het Jelliclebal wordt één van de katten uitgekozen om een nieuw leven te krijgen.

Engelse versie

De musical Cats is van hoogstaande kwaliteit. Natuurlijk zijn de klassiekers van Andrew Lloyd Webber muzikaal gezien altijd goed, maar door de acteurs van West End staat de musical echt als een huis. Het is een trend van de laatste paar jaar dat er ook internationale musicals tijdelijk Nederland aan doen en Cats bewijst maar weer dat deze trend zo door moet gaan. Voor je geruststelling: er is Nederlandstalige boventiteling. Die boventiteling is best handig bij zo’n poëtische musical als Cats.

Hoogtepunt van Cats is natuurlijk ‘Memory’ Jenna-Lee James, dat meermaals voor kippenvel zorgt. Naast de mooie muziek, kijk je ook je ogen uit. Wát een beheersing, de katten dansen wat af en dat is echt geweldig.

Cats, een aanrader?

Cats is een musicalklassieker die je als musicalliefhebber gezien móet hebben. Het is zeker de moeite waard om de musical in de catsoorspronkelijke Engelse versie te zien. Niet alleen om de hoogstaande kwaliteit, maar ook omdat de musical zeer poëtisch is en, hoewel de Nederlandse vertaling erg sterk is, dat altijd het beste uit komt in de oorspronkelijke taal. Cats laat je even helemaal wegdromen in de mooie wereld van de Jelliclekatten. Bovendien is de musical ook geschikt voor mensen die, net als ik, niet speciaal van katten houden!

Deze internationale versie van Cats is nog in januari en April in Nederland te zien. Cats is tot en met 13 januari te zien in het RAI theater in Amsterdam en is daarna tot en met 27 januari te zien in het Luxor Theater in Rotterdam. Daarna komt Cats terug in april: van 9 t/m 14 april staat Cats in het Martini Plaza in Groningen en van 17 tot en met 22 april in het Chassé theater in Breda. Meer informatie vind je op www.catsdemusical.nl.

7 gedachten over “Recensie: Kijkje in de wereld van katten in musicalklassieker Cats

 • januari 4, 2019 om 5:45 pm
  Permalink

  Lijkt me prachtig, maar op zich zegt het me niet veel. (Ik ben niet zo’n kattenmens, oeps!)

  Beantwoorden
 • januari 5, 2019 om 7:28 pm
  Permalink

  Zo leuk dat het nu in Nederland is! Hij staat dan ook zeker op mijn bucketlist om naartoe te gaan!

  Beantwoorden
 • januari 6, 2019 om 9:29 am
  Permalink

  Interessant artikel. Ik vroeg mij namelijk af wat het verschil was tussen de Nederlandse Cats en de Internationale versie die nu in de theaters staat.

  Beantwoorden
 • januari 6, 2019 om 1:38 pm
  Permalink

  Deze wil ik al heel lang zien, maar het komt er eigenlijk nooit van. Maar het ziet er echt indrukwekkend uit!

  Beantwoorden
 • januari 7, 2019 om 3:35 pm
  Permalink

  Wat gaaf! Deze musical staat zeker nog op mijn wensenlijstje om te kijken. Jammer dat ik deze periode niet in Nederland ben…

  Beantwoorden
 • januari 7, 2019 om 7:56 pm
  Permalink

  Cats is niet helemaal mijn ding qua musical. Mijn laatste musical was denk ik Soldaat van Oranje

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Vragen? Tips? Samenwerken? Adverteren? Mail naar: redactie@missmusical.nl
 2. Over Missmusical.nl
 3. Musicals 2018/2019
 4. Privacyverklaring
 5. Disclaimer