Recensie: ‘40-’45 een indrukwekkend en ontroerend spektakel

5 sterren
Gezien: 7 oktober 2018, wereldpremière groene cast, Pop-up Theater Puurs

Een oorlogsmusical in een Pop-up Theater met draaiende tribunes en koptelefoons: spektakelmusical ’40-’45 ging op 7 oktober in première. De musical heeft twee verschillende casts, omdat er maar liefst 12 voorstellingen per week gespeeld worden. Deze recensie gaat over de wereldpremière van de groene cast met acteurs Jelle Cleymans (Staf) en Jonas van Geel (Louis).

Twee broers lijnrecht tegenover elkaar

Welke kant zou jij kiezen als er oorlog uitbreekt? De Tweede Wereldoorlog verscheurt het gezin van de broers Staf en Louis. Eerst kijken ze 40 45nog redelijk positief naar de propagandapraat van de Duitsers, maar al snel komen de broers lijnrecht tegenover elkaar te staan. Zullen ze als het erop aan komt elkaar durven uitschakelen?

Het verhaal van de musical staat als een huis. Het is een spannend verhaal, met een aantal verrassende plottwisten. Een verhaal dat ook heel persoonlijk is en dichtbij komt: want wat zouden jij en je vrienden doen in tijden van oorlog?

Technische hoogstandjes: draaiend theater en koptelefoons

en draaiend theater kennen we al van Soldaat van Oranje, maar deze acht draaiende tribunes zorgen voor een totaal andere ervaring. De tribunes bewegen los van elkaar en dat geeft een bijzonder effect. Zo splitsen ze soms, waardoor het podium in het midden is en het publiek elkaar op de achtergrond ziet. Van deze effecten wordt functioneel gebruikgemaakt. In één van de heftigste scenes van de musical, waarin de broers recht tegenover elkaar staan, draaien de tribunes rond, zodat je de scene van alle kanten kan bekijken.

De musical moet beluisterd worden met koptelefoons, zodat ondanks de rijdende tribunes een goede geluidskwaliteit verzekerd kan worden. De muziek, ingespeeld door het Symfonieorkest Vlaanderen, is dan ook niet live, maar de zang wel. Met de koptelefoons kun je zelf het volume regelen, heel fijn al was voor mij het standaard volume wat aan de harde kant.

Ook het theater is bijzonder. Het Pop-up Theater staat op een industrieterrein in Puurs (in de buurt van Antwerpen) en is in feite een grote tent liet Gert Verhulst weten, maar dat is totaal niet te merken. De foyer is ook aangekleed in de stijl van de jaren ’30 en ’40, zodat je meteen al in de juiste tijdsfeer terecht komt, nog voor de musical begint.

Een goed totaal pakket

Naast technische hoogstandjes en een goed verhaal, is de muziek ook van goede kwaliteit. De acteurs, met name de twee broers, zingen de sterren van de hemel. De muziek van Will Tura en Steve Willeart en de teksten van Allard Blom steken erg goed in elkaar. De muziek is in balans met het verhaal, met een aantal goede solonummers voor de broers, zoals ‘Alles is gebroken’.
De techniek en het decor, met vliegtuigen en zelfs een trein, overheersen de musical niet. Het verhaal en de muziek zijn van even goede kwaliteit, waardoor ’40-’45 een mooie theaterervaring is.

’40-’45 de musical, een aanrader?

Deze spectaculaire oorlogsmusical is zeker een aanrader! De musical heeft een ijzersterk en ontroerend verhaal, de muziek is goed en de rijdende tribunes zorgen ervoor dat je echt ín het verhaal zit. Het concept doet een beetje denken aan ‘onze’ Soldaat van Oranje, maar de rijdende tribunes zijn echt totaal anders. Het is zeker de moeite waard om eens naar onze zuiderburen te reizen en deze musical te bekijken!

7 gedachten over “Recensie: ‘40-’45 een indrukwekkend en ontroerend spektakel

 • oktober 10, 2018 om 7:31 am
  Permalink

  Dit lijkt me zeker een aanrader zeg, wat een spektakel met een goed verhaal zo te lezen.

  Beantwoorden
 • oktober 10, 2018 om 8:49 am
  Permalink

  dit klinkt als een geweldige ervaring. Ik vind musicals altijd erg leuk, maar niet veel met mij in mijn vriendenkring helaas.

  Beantwoorden
 • oktober 10, 2018 om 10:17 am
  Permalink

  Ik ben totaal geen musical fan. Maar Tweede Wereldoorlog verhalen grijpen mij wel erg aan. Nu heb ik voor het eerst het idee dat ik het wel tof zal vinden om een voorstelling bij te wonen!

  Beantwoorden
 • oktober 10, 2018 om 11:25 am
  Permalink

  Klinkt als een heftige musical. Ik vind het thema Tweede Wereldoorlog altijd erg zwaar. Door de verhalen die ik van mijn oma heb gehoord die in de tijd van de oorlog in Rotterdam woonde, kan ik me zo erg inbeelden dat ik echt naar van word. Toch vind ik het goed dat we dit soort dingen blijven ophalen zodat deze ellende niet vergeten wordt.

  Beantwoorden
 • oktober 10, 2018 om 2:08 pm
  Permalink

  Die draaiende tribunes vind ik wel heel intrigerend. Zou er alleen daarvoor al heen gaan. Ik ga meestal niet naar musicals/films/theaters over de 2e WO omdat ik daar niet zo goed tegen kan, ik vind het te heftig.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Vragen? Tips? Samenwerken? Adverteren? Mail naar: redactie@missmusical.nl
 2. Over Missmusical.nl
 3. Musicals 2018/2019
 4. Privacyverklaring
 5. Disclaimer