Recensie: Fun Home, een ontroerende musical die perfect past bij de Pride

4 sterrenFun Home

Gezien: 25 juli 2019, première, ITA Amsterdam

Scènefoto’s: Neeltje Knaap  & foto’s: missmusical.nl

Alison is lesbisch. Als ze dit aan haar ouders vertelt, raken haar keurige ouder in paniek. Niet om Alison, maar om het grote geheim dat haar vader al jaren met zich mee draagt. Fun Home vertelt het verhaal van striptekenaar Alison, die terugkijkt op een roerige periode van haar leven.

Een indrukwekkend verhaal dat ingenieus in elkaar steekt

In tegenstelling tot wat de titel Fun Home doet vermoeden, is het geen vrolijke, maar juist een ontroerende en Fun Homeindrukwekkende musical. Een volwassen Alison  tekent een strip over haar jeugd en blikt daarbij ook terug op haar jonge jaren. Zo zien we hoe een jonge Alison  vliegtuigje speelt met haar vader, maar ook veel ruzies heeft met haar vader.

Ook kijkt Alison terug op haar studententijd, waarin ze erachter kwam dat ze op meisjes valt. Ze krijgt een vriendin en schrijft een brief aan haar ouders waarin ze uit de kast komt. Het leven van haar ouders komt hierdoor op z’n kop te staan, want haar vader kan niet omgaan met zijn eigen seksualiteit, wat leidt tot een drastische daad.

Het verhaal steekt ingenieus in elkaar. Een volwassen Alison blikt terug op haar jeugd en studententijd, ze voorziet haar herinneringen van commentaar en speelt er soms zelfs in mee. De jonge en de studentikoze Alison lopen regelmatig tegen dezelfde dingen aan en deze herinneringen spelen zich dan gelijktijdig af.

Mooie combinatie van zang en acteren

Het eerste halfuur van de musical vroeg ik mij toch af wanneer Renée van Wegberg op zou kFun Homeomen, aangezien ik alle andere acteurs al had gezien. Geheel onherkenbaar stond zij al de hele tijd op het podium als de volwassen Alison. Renée is een ware transformatie ondergaan, wat een bril en kort haar wel niet kunnen doen. Het grootste deel van haar acteerwerk is non-verbaal, want ze observeert al haar herinneringen. Het zit in kleine maniertjes, die maken dat Renée overtuigend een totaal anders persoon neerzet. Ook Lotta Pillitu (kleine Alison) en Dominique de Bont (student Alison) zetten een goede Alison neer en hun samenspel is erg mooi.

                                          Ook interessant: video première Fun Home

De musical zit vol kleine, maar indrukwekkende liedjes. In ‘Sleutelbos’ komt de jonge Alison voor het eerst een lesbische vrouw tegen en ‘Verander mijn master’ is een origineel liefdeslied. ‘Telefoonpalen’ is het indrukwekkendste lied van de musical, waarin Alison en vader bíjna een echt gesprek hebben.

Perfect voor Pride

Fun Home maakt onderdeel uit van de roze programmering van ITA (voorheen Stadsschouwburg) en past daar prima bij. De musical is gebaseerd op het autobiografische stripverhaal van Alison Bechdel, die onder andere bekend is van de ‘Bechdel test’, die gebruikt kan worden om fictie te testen op seksisme.

Fun HomeEen lesbisch hoofdpersonage in een musical is vrij uniek en dat is anno 2019 toch jammer om vast te stellen. In de redelijk vooruitstrevende musicalwereld wordt het thema homoseksualiteit niet geschuwd, denk aan musicals als La Cage aux Folles, Ja Zanna Nee Zanna, Rent, Kinky Boots en nog veel meer. Al gaat het hier voornamelijk om homoseksuele mannen of travestieten. Overigens is er zeker niet alleen in musicals een gebrek aan lesbische (hoofd)personages. Hoeveel films, series of boeken, ken je met een lesbische (hoofd)persoon?

Nu wil ik de musical zeker niet politiek maken, alleen omdat er een lesbisch personage in zit. Maar eerlijk is eerlijk, het is toch fijn om af en toe een beetje representatie te zien. Alleen al daarom past Fun Home perfect bij de Prideweek. Het enige nadeel is dat de Pride maar een week duurt en de musical dus ook maar tot en met 4 augustus te zien is.

Fun Home, een aanrader?

Fun Home is geen standaardmusical met grote indrukwekkende musicals, spectaculaire kostuums, dramatische ballades of een groots decor. Nee, deze geëngageerde musical maakt indruk met een ijzersterk ontroerend verhaal, goed toneelspel en mooie ondersteunende liedjes. Een musical die veel meer is dan show, maar die inspeelt op actuele thema’s, zoals er veel meer musicals zouden mogen doen. Deze prijswinnende musical is dus zeker een aanrader als jij je wil laten meeslepen in een emotioneel verhaal en je wil nadenken over roze thema’s.

Mijn video van de première van Fun Home vind je hier!

Fun Home staat van 25 juli t/m 4 augustus 2019 in het ITA in Amsterdam. Meer informatie over de voorstelling en over kaartverkoop vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Vragen? Tips? Samenwerken? Adverteren? Mail naar: redactie@missmusical.nl
  2. Over Missmusical.nl
  3. Musicals 2018/2019
  4. Privacyverklaring
  5. Disclaimer