Anastasia de musical: alles over deze musical die binnenkort te zien is

Anastasia de musical is de opvolger van The Lion King en staat vanaf september in het Circustheater in Scheveningen. Alles over deze

Anastasia
Nederlandse cast van Anastasia. (Foto: Roy Beusker)

musical lees je op deze pagina, die met al het nieuws up to date wordt gehouden! Lees over de Nederlandse producties, de cast, het verhaal, de muziek, de animatiefilm, het waargebeurde verhaal en nog veel meer.

De Nederlandse versie van Anastasia de musical

Speelperiode en plek

Anastasia de musical zal niet gaan toeren en komt vast te staan in het Circustheater in Scheveningen. De musical gaat op zondag 22 september 2019 in première. Er is nog geen einddatum van de musical bekend gemaakt, maar de verwachting is dat de musical er niet jaren gaat staan, aangezien Stage Entertainment al werkt aan andere musicals die in Scheveningen komen te staan. Tickets voor de musical kun je hier bestellen.

Cast

Anastasia
Anya en Dmitri. (Foto: Roy Beusker)
 • Anya: Tessa Sunniva van Tol. Tessa speelde eerder de hoofdrol in de musical The Little Mermaid en speelde in Duitsland. In 2019 verving ze Celinde Schoenmaker in Best of Broadway
 • Dmitri: Milan van Waardenburg. Milan speelt in 2018/2019 deze rol al in Duitsland en speelde in ons buurland ook al in Tanz der Vampire en Der Glöckner von Notredame.
 • Grootvorstin Maria: Gerrie van der Klei. Maria is Anastasia’s grootmoeder die in Parijs woont, zij hoopt ooit nog herenigd te worden met haar kleindochter Anastasia . Gerrie speelde in diverse musicals, ze had onder meer hoofdrollen in Foxtrot, Annie en La Cage aux Folles.
 • Gleb: René van Kooten. Gleb is een meedogenloze Sovjet-officier, de ‘slechterik’ van het verhaal. René speelde al in diverse musicals, zo speelde hij hoofdrollen in Les Misérables, Evita en Aida.
 • Lily: Ellen Evers. Lily is de hofdame van Grootvorstin Maria. Ellen speelde in verschillende musicals, zoals On Your Feet!, De Jantjes en Ciske de rat.
 • Vlad: Ad Knippels. De rechterhand van Dmitri. Ad speelde in verschillende musicals zoals Love Story, The Sound of Music en Mamma Mia!

Het verhaal van Anastasia de musical

Weeskind Anya gaat op zoek naar haar verleden. Is zij misschien de dood gewaande prinses Anastasia?

*LET OP SPOILERS*

Proloog: de jonge prinses Anastasia neemt afscheid van haar grootmoeder Maria die naar Parijs verhuist. Tien jaar later tijdens een feestelijk

Anastasia
Anastasia op Broadway. (Foto: Matthew Murphy)

bal vallen de Bolsjewieken het paleis van de keizer binnen en schieten de familie dood, ook Anastasia lijkt dood.

Weer tien jaar later, in 1927, heeft de Bosljewistische generaal Gleb de leiding in Sint Petersburg, hij noemt de stad Leningrad en belooft de arme stad een goede toekomst. In die tijd gaat een gerucht de ronde: Anastasia zou nog leven. Twee oplichters, Dmitry en Vlad, horen deze roddel en willen hier een slaatje uit slaan. Ze gaan op zoek naar een meisje dat zich voor kan doen als Anastasia, zodat ze haar kunnen laten zien aan grootvorstin Maria, die al jaren op zoek is naar haar kleindochter. Misschien kunnen ze daar nog veel geld aan verdienen.

Ze houden audities, maar kunnen niemand vinden die geschikt is en op Anastasia lijkt. Dan komen ze Anya tegen. Een weeskind, dat zich niets herinnert van haar verleden, en van Sint Peterburg naar Parijs wil gaan omdat ze denkt dat ze daar familie heeft. De oplichters zijn gefascineerd door het meisje, dat bijzonder veel op prinses Anastasia lijkt. Ze stomen haar klaar om Anastasia te worden.

Gleb krijgt deze roddel te horen en laat Anya oppakken. Hij praat met Anya en vertelt het risico van haar leugen. Hij laat weten dat zijn vader de Romanovs vermoord heeft en hij dat gezien heeft. Al valt het hem op dat ze wel erg veel op Anastasia lijkt. Met een waarschuwing laat hij haar gaan.

Dmitri en Anya zijn weer herenigd en gaan verder met hun plan.  Anya begint zich steeds meer te herinneren en ze verzamelen geld voor treintickets. De treinreis verloopt niet zonder slag of stoot. ZE worden ontdekt en de politie gaat ze achterna, ze weten te ontspannen. Dmitri, Vlad en Anya gaan te voet verder met hun reis door Rusland. Ondertussen wordt Dmitri verliefd op Anya.

Ze arriveren in Parijs, waar ook Gleb naar toe is gegaan. Grootvorstin Maria, in Parijs, leest allerlei brieven van meisjes die beweren Anastasia te zijn. Hofdame Lily regelt dat ze de grootvorstin tegen komen tijdens een balletvoorstelling.  Ondertussen herinnert Anya zich steeds meer en Dmitri en Anya komen tot de conclusie dat zij inderdaad de echte Anastasia is.

Maria herkent Anya en andersom. Als zij elkaar ontmoeten, zonder toehoorders, vertelt Maria dat Dmitri en Vlad haar hebben bedrogen en alles alleen maar doen om het geld. Anya is boos en pakt haar spullen uit het hotel, ze wil weg. Uiteindelijk heeft ze nog een gesprek met Maria en laat ze per ongeluk haar muziekdoosje zien (dat ze lang geleden van haar grootmoeder had gekregen). Grootvorstin Maria weet nu echt dat Anya Anastasia, haar kleindochter is.

Dit willen ze aan de pers vertellen tijdens een persconferentie als Gleb ineens klaar staat om Anya te vermoorden. Hij wil de missie van zijn vader volbrengen, maar door alle emoties lukt hem dit niet. Uiteindelijk wordt het goede nieuws naar buiten gebracht en gaat Anya op zoek naar Dmitri, op wie zij ook verliefd is geworden en wie ze vergeven heeft. Samen verlaten ze Parijs.

De muziek van Anastasia

Stephen Flaherty (muziek) en Lynn Ahrens (liedteksten) schreven de liedjes van de animatiefilm (1997) en schreven ook mee aan de muziek van de musical. De muziek uit de musical is een mix van de bekende liedjes uit de film en nieuwe liedjes. Hieronder zie je een overzicht van de liedjes uit de Amerikaanse versie van Anastasia, bij die liedjes die uit de film komen staat ook de Nederlandse naam erbij .

Van de Nederlandse vertaling is nog weinig bekend, zodra er meer bekend is komt het hier te staan. Tessa Sunniva van Tol zong op de perspresentatie al wel de Nederlandse versie van ‘Journey to the Past”, dit fragment kun je bekijken onder de lijst met liedjes.

 • "Prologue: Once Upon a December"
  Anastasia
  Anastasia op Broadway. (Foto: Matthew Murphy)

(Voor december zal komen)

 • "The Last Dance of the Romanovs" -
 • "A Rumor in St. Petersburg"

(Men fluistert in St. Petersburg)

 • "In My Dreams"
 • "The Rumors Never End"
 • "Learn to Do It"

(Als wij het kunnen)

 • "The Neva Flows"
 • "The Neva Flows (Reprise)"
 • "My Petersburg"
 • "Once Upon a December"

(Voor december zal komen)

 • "A Secret She Kept"
 • "Stay, I Pray You"
 • "We'll Go From There"
 • "Traveling Sequence"
 • "Still"
 • "Journey to the Past"
  Anastasia
  Anastasia op Broadway. (Foto: Matthew Murphy)

(Terug naar toen)

 • "Paris Holds the Key (To Your Heart)"

(Parijs zingt de wijs naar je hart)

 • "Crossing a Bridge"
 • "Close the Door"
 • "Land of Yesterday"
 • "The Countess and the Common Man"
 • "Land of Yesterday (Reprise)"
 • "A Nightmare"
 • "In a Crowd of Thousands"
 • "Meant to Be"

(zoals bedoeld is)

 • "Quartet at the Ballet"
 • "Everything to Win" – Dmitry
 • "Once Upon a December (Reprise)”

(Voor december zal komen)

 • "The Press Conference"
 • "Everything to Win (Reprise)”
 • "Still (Reprise)/The Neva Flows (Reprise)”
 • "Finale"

 

Waar de musical op is gebaseerd

anastasia

De musical Anastasia is gebaseerd op de gelijknamige animatiefilm Anastasia, uit 1997 van Fox. Er zijn wel enige veranderingen: er zijn meer liedjes toegevoegd en het verhaal van de musical heeft een andere slechterik.

De animatiefilm

De animatiefilm van Anastasia uit 1997 was een groot succes en won diverse prijzen. De Nederlandse stem van Anja werd ingesproken en gezongen door Vera Mann. Dimitri werd ingesproken door Peter Paul Muller en gezongen door Stanley Burleson. Bekende liedjes uit de film zijn 'Once upon a december' en 'Journey to the past'.

De musical volgt het verhaal vrij nauw, er is alleen één groot verschil: in de musical ontbreekt Rasputin. In de film is Rasputin de grote slechterik die de Romanovs vermoord heeft. In de musical is dit de Blosjewiek Gleb.

Het waargebeurde verhaal

De animatiefilm is gebaseerd op het echte verhaal van Anastasia, met name het mysterie rond haar dood. De Romanovs, de familie van de

Anastasia
Anastasia op Broadway. (Foto: Matthew Murphy)

Russische tsaar Nicolaas II, werd in 1918 vermoord door een commando van de bolsjewieken. Met grote moeite werden de elf dode lichamen van de familie verborgen. Jaren later, als de restanten daarvan gevonden worden, vind men maar negen lichamen. De lichamen van Aleksej en Anastasia lijken te ontbreken. Al snel ontstaan er allemaal geruchten en zijn er diversie vrouwen die zich voor hebben gedaan als Anastasia. De bekendste vrouw die zich uitgaf was Anna Anderson, zij hield dit maar liefst zestig jaar vol. In augustus 2007 wordt dit mysterie weerlegt als er in de buurt van het graf van de Romanovs restanten van twee lichamen worden gevonden. In 2008 wordt bevestigd dat het gaat om de lichamen van een jongen van 13 en een meisje van ongeveer 18, dit zouden Aleksej en Anastasia geweest zijn die tegelijkertijd met de rest van hun familie zijn gestorven.

Anastasia de musical wereldwijd

In 2017 ging Anastasia op Broadway in première. De musical stopt na ruim achthonderd voorstellingen in maart 2019 op Broadway. De musical gaat dan in een tourversie verder langs verschillende steden in de VS en Canada. Aan deze nieuwe musical werkten onder andere Terrence McNally (script), Stephen Flaherty (muziek) en Lynn Ahrens (liedteksten). Deze laatste twee schreven ook de liedteksten voor de animatiefilm uit 1997. In de musical is een mix van nieuw liedjes en de bekende liedjes uit de film te horen.

Anastasia de musical was een succes op Broadway en was al gauw in meer landen te zien. Zo staat Anastasia sinds oktober 2018 in Madrid en sinds november 2018 in Stuttgart. Daarnaast staat de productie in de volgende landen op planning: Korea, Mexico, Japan, Brazilië en Australië.

Vanaf september 2019 staat Anastasia de musical in het Circustheater in Scheveningen, waar de musical op zondag 22 september in première gaat. Tickets voor de show vind je hier.

 

 

7 gedachten over “Anastasia de musical: alles over deze musical die binnenkort te zien is

 • maart 23, 2019 om 10:50 am
  Permalink

  Dit lijkt me een mooie musical! De animatie film nog nooit gezien ( heel slecht i know). Jammer dat het nog even duurt voor dat deze musical live gaat.

  Beantwoorden
 • maart 23, 2019 om 4:58 pm
  Permalink

  Ik ben wel van plan om te gaan kijken omdat ik die grote producties in het circustheater altijd wel leuk vind maar het is niet een van mijn favoriete verhalen eigenlijk. Dat gaat misschien met de musical veranderen 🙂

  Beantwoorden
 • maart 24, 2019 om 3:15 pm
  Permalink

  ik ben hier wel heel erg benieuwd naar geworden. Ik ben al lang niet naar een musical geweest, toch maar even verandering in brengen denk ik

  Beantwoorden
 • maart 25, 2019 om 8:04 am
  Permalink

  Dit was vroeger één van mijn favoriete tekenfilms op videocasette! Heb hem heel veel gespeeld en zou ‘m live ook nog wel eens willen zien! Zo’n leuke characters!

  Beantwoorden
 • maart 25, 2019 om 10:08 am
  Permalink

  Het decor ziet er erg mooi uit. Ben benieuwd naar deze musical en ook nog naar de Lion King.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Vragen? Tips? Samenwerken? Adverteren? Mail naar: redactie@missmusical.nl
 2. Over Missmusical.nl
 3. Musicals 2018/2019
 4. Privacyverklaring
 5. Disclaimer