Encyclopedie: De Winnaar (2011)

De Winnaar (2011)

De Winnaar is een productie van het M-lab die eind 2011 en begin 2012 speelde. Destijds mocht ik daarover voor de site mjoesical.nl een recensie schrijven, die je nu hieronder kunt lezen:

 

‘De  winnaar’ takes it all

Deze recensie verscheen oorspronkelijk op de niet meer bestaande musicalsite mjoesical.nl.De winnaar 2011

Op zaterdag 17 december 2011 ging de muziektheatervoorstelling ‘De winnaar’ in première in het M-lab te Amsterdam. Een voorstelling volgens de ‘M-labformule’: een kleine voorstelling in een klein theater, klein maar fijn. Een cast bestaande uit drie acteurs en een ‘orkest’ bestaande uit één pianist.

‘De winnaar’ laat zien wat er gebeurt met de winnaar van een grote talentenjacht na het winnen. Er blijkt een schaduwkant aan het winnen van zo’n talentjacht te zitten. De onwetende Emile (Jamai Loman) en zijn moeder (Christine van Stralen) vallen ten prooi aan de alleen op geldbeluste manager Hans (Thomas de Bres). Hans weet precies wat hij moet doen om Emile te verkopen aan het publiek, zo wordt Emiles handelsmerk ‘The real Emile’. Vol enthousiasme stort Emile zich op zijn carrière, maar al snel komt hij er achter dat dit niet helemaal is wat hij wil. Hans dwingt hem echter door te gaan. Emile kan de druk niet aan, hij denkt aan de periode dat hij gepest werd, durft niet uit de kast te komen en zijn vriendje maakt het uit. Uiteindelijk bezwijkt hij dan ook onder deze grote druk…

De rol van Emile is Jamai natuurlijk op het lijf geschreven, als ervaringsdeskundige weet hij het verhaal goed over te brengen. Tevens bewijst hij maar weer eens waarom hij ooit de winnaar was van de eerste Idols. In het stuk laat hij allerlei verschillende kanten van zijn stem horen, iets waar een zanger in een ‘gewone’ musical geen kans voor krijgt. De liedjes lenen zich daar dan ook voor, van ‘Man In The Mirror’ tot ‘Nessun Dorma’ en van ‘Ik hou van mij’ tot ‘My Declaration’, hij zingt het allemaal. De andere acteurs mogen er ook wezen. Zodra Thomas de Bres nog zonder iets te zeggen als de manager op komt, heb je meteen door dat het een vervelend mannetje is, een wolf in schaapskleren. De Bres zet een typische overgecommercialiseerde manager neer en dat doet hij goed. Zijn hoogtepunt beleeft hij als de pianist (Frans Heemskerk) zich ontpopt als beatboxer en De Bres een nummer gaat rappen. Voor Christine van Stralen is een dubbelrol weggelegd, ze speelt Emiles onwetende moeder en zorgzame chauffeur. Ze doet het op leuke, humorvolle en toch geloofwaardige manier en ook zij mag op het einde haar zangkunsten tonen als ze met Jamai ‘Ik hou van mij’ zingt.

‘De winnaar’ is een vlotte, humoristische, vernieuwende en wat cynische voorstelling. De dialogen zijn vlot geschreven (door Henk Rijks) en het stuk bevat redelijk wat grappen en cynisme. Zo wordt de dagelijkse sleur van Emiles optredens goed weergeven. Elke keer als hij moet optreden zingt hij een minuut lang ‘Let Me Entertain You’, maakt Emile hetzelfde praatje en is het optreden zo weer voorbij. Na dit tig keer gedaan te hebben is het gewoonweg lachwekkend als Emile (dan pas) zegt dat het zeer vermoeiend is elke avond dat eentonige ‘Let Me Entertain You’ te zingen, terwijl je als publiek het na de tweede keer al zat was. Zo zitten er meer van dit soort grapjes en cynische opmerkingen in het stuk, wat de schaduwkant van het winnen van een talentenjacht nog weer extra onderstreept.  Daarnaast is het een interactieve voorstelling en is het hebben van Facebook of Twitter op je mobiel een must. Het publiek kan tijdens de voorstelling meepraten op deze twee socialmedia. Als publiek kan je zo meerdere dingen beslissen, van de kleur van Emiles jasje tot de kwestie of hij zijn manager moet verlaten.

 

Kortom, het is zeker de moeite waard om naar ‘De winnaar’ te gaan. Het is eens een keer wat anders dan anders en goed voor een avondje uit. ‘De winnaar’ draait nog tot 8 januari 2012 in het M-lab in Amsterdam. De voorstelling duurt anderhalf uur en heeft geen pauze. Ga voor voorstellingsinformatie en reserveringen naar www.m-lab.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Vragen? Tips? Samenwerken? Adverteren? Mail naar: redactie@missmusical.nl
  2. Over Missmusical.nl
  3. Musicals 2018/2019
  4. Privacyverklaring
  5. Disclaimer