Encyclopedie: Ja Zanna, nee Zanna (2012)

Ja Zanna, Nee Zanna (2012)

Ja Zanna, Nee Zanna is een musical van het M-lab die in juni 2012 in het M-lab te zien was.   Destijds mocht ik daarover voor de site mjoesical.nl een recensie schrijven, die je nu hieronder kunt lezen: 

Hetero’s zijn de homo’s in Ja Zanna, Nee Zanna

 Deze recensie verscheen oorspronkelijk op de niet meer bestaande musicalsite mjoesical.nl.

Coole schoolmusicals, sexy schakers, nerdy voetballers en alleen maar homo’s. Welkom in Urania, de omgekeerde wereld van ‘Ja Zanna,Ja zanna nee zanna 2012 Nee Zanna’. Na het meermaals bekroonde succes van de gay-good musical ‘Zanna don’t’, brengt het M-lab de Nederlandse variant op de planken. Op 15 juni 2012 ging ‘Ja Zanna, Nee Zanna’ in première.

‘Wat gij uit liefde doet, leidt nimmer tot kwaad.’ is Zanna’s motto. Zanna (Matthew Michel) is met zijn stafje heer en meester over de liefde in Urania. Hij koppelt jongens aan jongens en meisjes aan meisjes, maar als de nieuwe jongen Stef komt gaat het niet lang meer goed. Stef de voetballer (Gino Emnes) wordt gekoppeld aan de populaire schaakkampioen Max (Michael Muller). Zanna kan zijn eigen liefde niet onder controle en wordt verliefd op Stef, terwijl Stef gevoelens heeft voor Greet (Elise Berends). Als het uitkomt dat er een heteroseksueel koppel op school zit gaat het mis. Zanna heeft een groot hart en wil helpen, maar verliest daarbij zichzelf uit het oog…

De omgekeerde wereld zorgt voor veel hilariteit, woordgrappen en grappige uitspraken, zoals: ‘We maken een roze legging voor de baby.’ ‘En als het een meisje wordt? ‘Legersokjes.’ Of: ‘Wat een wereld zou het zijn als de voetbalaanvoerder niet in de schoolmusical zou spelen!’ Daarnaast zorgt de kleding van de karakters voor wat opvallende momenten: de steeds terugkomende killer heels van DJ Tijl (Boris Schreurs) zorgen voor vele lachsalvo’s. Je zou er maar moeten lopen, menig vrouw doet hem dat niet na.Hoe absurd het allemaal ook mag klinken, met de innemende karakters ga je echt meeleven. Zo wordt de lieve en extravagante Zanna door Matthew Michel perfect neer gezet, Zanna lijkt misschien wat ver van je af te staan, maar verovert zo een plekje in je hart.

Alles in deze vrolijke musical is perfect op elkaar afgestemd. Het decor is minimaal, maar zeer functioneel, meer hebben de acteurs niet nodig. De kostuums springen in het oog en zorgen voor enig vermaak. De deuntjes van de liedjes blijven je bij, met liedjes als de tongbreker ‘Snel’, het pittige nummer ‘Echt geen tijd’, het lieve ‘Een duidelijk geval’ en natuurlijk ‘Sta al je liefde af’. En de vrolijke en grappige choreografieën van Guillermo Blinker maken het geheel helemaal af.

‘Ja Zanna, Nee Zanna’ lijkt dus zo op het eerste gezicht een luchtig, vrolijk sprookje, maar krijgt naar het einde een wat serieuzere ondertoon en lijkt zelfs bijna slecht af te lopen. Het is zeker een grappige en vrolijke voorstelling, maar wie iets verder kijkt ziet de ernst van de boodschap in. Het zegt toch wel wat dat we het absurd vinden dat homo de norm is in Urania en we lachen als twee jongens verlegen en onhandig worden als ze elkaar leuk vinden. Hetero’s worden in deze musical weggezet als homo’s en zo wordt pijnlijk duidelijk hoe onredelijk de echt wereld is.

Enthousiast? Wees er dan snel bij, want de kaartverkoop van ‘Ja Zanna, Nee Zanna’ gaat hard. Tot en met 25 juni 2012 is het M-lab nog in de roze nevelen van Urania gehuld. Ga voor de kaartverkoop en/of meer informatie naar www.m-lab.nl.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Vragen? Tips? Samenwerken? Adverteren? Mail naar: redactie@missmusical.nl
  2. Over Missmusical.nl
  3. Musicals 2018/2019
  4. Privacyverklaring
  5. Disclaimer