Encyclopedie: Home Again (2012)

Home Again (2012)

Home Again is een Nederlandse rockmusical van lef!theater, die in maart en mei 2012 in de theaters stond.  Destijds mocht ik daarover voor de site mjoesical.nl een recensie schrijven, die je nu hieronder kunt lezen:Home again 2012

 

Home again: rauw, heftig verhaal met keiharde rock

 Deze recensie verscheen oorspronkelijk op de niet meer bestaande musicalsite mjoesical.nl.

Scènefoto's door Joris van Bennekom

De nieuwe Nederlandse rockmusical ‘Home again’ ging 8 maart 2012 in Deventer in première, Mjoesical.nl was erbij. ‘Home again’ is een musical van LEF!theaterproducties over een vervallen jongerentehuis. Jong talent vertelt een heftig verhaal aan de hand van rock, keiharde rock.

Zes jongeren zitten in the middle of nowhere in een jongerentehuis, waarvan de begeleider maanden geleden is verdwenen. Ieder heeft z’n eigen verhaal, maar wat er precies schuilt achter deze kinderen weet niemand. Kuzun (Amir Vahidi) voelt zich onbegrepen en verandert elke avond in een agressief  ‘monster’, Vlieg (Coumba van Hoven) is ongewenst zwanger, Teetee (Desi van Doeveren) doet het met Jan en alleman om haar drugsverslaving te financieren. Borre (Maickel Leijenhorst) is er van overtuigd dat hij weg mag, Stans (Nicole Rushing) praat niet en Sept (Guus Bok) probeert alles in het gareel te houden want: ‘de dingen moeten gaan, zoals de dingen moeten gaan, want als de dingen niet gaan, zoals de dingen moeten gaan…’.

Een drugsdealer (Joël de Tombe) weet net aan de politie te ontsnappen en is op zoek naar een schuilplaats. Zijn broer Sept geeft hem Home again 2012onderdak in het jongerentehuis, waar hij Borg de nieuwe begeleider wordt. Hij neemt zijn taak als begeleider serieus, iets wat Sept, die voorheen het alfamannetje was, maar moeilijk kan hebben…

De keiharde rockmuziek voorzien van snoeiharde drums en gitaar past perfect bij de emoties van het verhaal. Als je het niet meer ziet zitten, het oorlog in je hoofd is en niemand naar je omkijkt dan heb je een uitlaatklep nodig en ga je geen lieve liedjes zingen. Het heftige verhaal wordt alleen nog maar heftiger door de muziek en tekst. Er zijn pittige dialogen, veel gevloek en geruzie, wat het verhaal alleen maar geloofwaardiger maakt. De problemen van elk personage worden goed in beeld gebracht door elk een terugkerend eigen liedstukje te geven. Zo zingt Kuzun steeds over zijn elfhonderd Facbook vrienden die niet naar hem luisteren. Borre heeft het er over dat niemand zijn problemen ziet. Teetee zingt over geld, want geld is vrijheid en Sept heeft het er over dat dingen moeten gaan zoals ze moeten gaan.

Het decor is eenvoudig, maar precies goed. Het tehuis is voor de jongeren zowel een veilige haven als een gevangenis, wat terug te zien is in het decor dat regelmatig veranderd wordt van een gezellige huiskamer in een benauwende ruimte.

Home again 2012
l

De musical verbloemt niks: heftige seksscènes, zelfverwonding en functioneel bloot zijn regelmatig te zien. ‘Home again’ laat zien dat de wereld hard is, als er geen uitzicht op hoop en liefde is.

De cast bestaat uit veelbelovend jong talent, waarvan de meeste nog bezig zijn met hun opleiding. Allen hebben ze een dijk van een stem, want mooi en verstaanbaar boven deze harde rockmuziek uitkomen is een kunst. Desi van Doeveren viel op met haar solo in de eerste acte waarin ze het uitschreeuwt, omdat niemand haar geld wil geven. Amir Vahidi (die je misschien nog wel kent van ‘Op zoek naar Joseph’) speelt zijn nachtelijke uitbarstingen zeer goed en  Nicole Rushing speelt de schizofrene Stans zeer goed.

‘Home again’ lokt een nieuwe doelgroep naar het theater, jongeren vanaf twaalf (misschien meer geschikt voor vanaf 14/15?) die nog nooit naar het theater zijn geweest en zich al dan niet kunnen identificeren met het verhaal. Zo was ook het première publiek zeer bijzonder, bestaande uit heel veel jeugd waarvoor het verhaal van de musical heel herkenbaar moet zijn. Er kwamen regelmatig reacties uit de zaal, met name bij de blote konten van Joël en Maickel. ‘Home again’ is echter niet alleen geschikt voor de jeugd, maar echt voor iedereen vanaf twaalf jaar.

Home again 2012‘Home again’ is eens wat anders dan anders, een heerlijk verfrissende en heftige musical met geweldige rockmuziek. Het publiek wordt helemaal in het verhaal getrokken, het wordt met de neus op de feiten gedrukt. Een verhaal over haat, liefde, verraad, drugs, geld, dood en leven. Het is eens geen mainstreammusical, maar een musical ook voor niet-musicalliefhebbers. Niets dan lof over ‘Home again’!

‘Home again’ is nog tot en met mei 2012 te zien in verschillende Nederlandse theaters, dus wees er snel bij! Voor meer informatie, ga naar www.homeagain.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Vragen? Tips? Samenwerken? Adverteren? Mail naar: redactie@missmusical.nl
  2. Over Missmusical.nl
  3. Musicals 2018/2019
  4. Privacyverklaring
  5. Disclaimer