Encyclopedie: De Producers (2011)

De Producers (2011)

De Producers is de Nederlandse versie van de Broadwayhit The Producers en werd door producent Mark Vijn naar Nederland gebracht. De voorstelling heeft maar kort in de theaters gestaan, om dat de producent failliet ging.  Destijds mocht ik voor de site mjoesical.nl een recensie schrijven, die je nu hieronder kunt lezen: 

Dansende oma’s, zingende neo-nazi’s en meer hilariteit in De Producers

Deze recensie verscheen oorspronkelijk op de niet meer bestaande musicalsite mjoesical.nl.

Een musical over het maken van de slechtste musical ooit, ´Voorjaar voor Hitler´, dat belooft wat. Op zondag 23 oktober 2011 ging dede producers 2011 hilarische musical ´De Producers´ van MarkVijntheaterproducties in première in het Chasse Theater in Breda. En met succes, de zaal lag dubbel, maar dat kan ook niet anders met een hysterische potentiële producent, omaatjes die alleen maar seks willen, een homoseksuele Hitler, duiven die nazi’s zijn en dansende neo-nazi’s.

‘De Producers’ vertelt het verhaal van de uitgerangeerde Broadwayproducent Max Bialystock (Johnny Kraaijkamp), die zwaar depressief is door de felle kritiek op zijn nieuwe musical ‘Funny Boy’. Dan komt de jonge accountant Leo Bloom (Joey Schalker) plotseling onbewust met een briljant idee: met een musicalflop zou je, als je het goed aanpakt, meer kunnen verdienen dan met een musicalhit. Het komt er op neer dat je illegaal bezig bent en geld laat verdwijnen, maar als je musical flopt is er niemand die daar naar kijkt. Na veel gedoe haalt Max de brave Leo over om samen met hem de slechtste musical ooit te maken en zo ieder één miljoen te verdienen. Ze zoeken het slechtste script, de slechtste producent en de slechtste acteurs. Ze komen uit bij het script van de duivenhoudende nazi Franz Liebkind (Marcel Jonker), genaamd ‘Voorjaar voor Hitler’. Ze weten de ultra-vrouwelijke van glitter en glamour houdende regisseur Roger DeBris (Dick van den Toorn) zo ver te krijgen om de musical te regisseren. En dan komt plotseling de Zweedse schone Ulla Inga Hansen Benson Yonsen Tallen Hallen Svaden Swanson (Noortje Herlaar) voor een auditie terwijl ze nog niet eens begonnen zijn met casten. Uiteindelijk is het zover en de musical gaat in première en wordt tot overmaat van ramp een groot succes. De politie staat al klaar om Leo en Max op te pakken, hoe gaan ze hier nu weer mee weg komen?

Kortom, een geniaal in elkaar gezet verhaal dat alleen maar tot hilariteit kan leiden. Geen wonder dus dat de Amerikaanse versie van de musical twaalf Tony Awards heeft gewonnen. En alsof het komische verhaal nog niet genoeg is om ‘De Producers’ tot een succes te maken beschikt de musical ook nog eens over een geweldige cast. Joey Schalker valt meteen op door hoe hij de brave en nerveuze aan hysterie-aanvallen leidende accountant Leo goed neerzet. Joey speelde al eerder wat grotere rollen in ‘All Shook Up! Love Me Tender’ en ‘Legally Blonde’, maar hij heeft nu toch echt de grootste en beste rol van hem tot nu toe te pakken. Hij is geknipt voor deze rol, als publiek heb je meteen medelijden met hem. Met Johnny Kraaijkamp, die de geniepige Max speelt,  daarentegen krijg je als publiek pas op het einde medelijden wanneer hij ‘Verraad’ zingt en blijkt dat hij toch een hart heeft. ‘Verraad’ is dan ook meteen het hoogte punt voor Kraaijkamp in deze musical, hij kan al zijn emoties eruit gooien en dat doet hij dan ook goed. Dan heb je nog Noortje Herlaar, die de Zweedse Ulla speelt, ze laat zien dat ze ook het totaal tegenovergestelde van ‘Mary Poppins’ kan spelen. Het trio Dick van den Toorn, Marcel Jonker en Jeremy Baker heeft de lachers op zijn hand. Het is een wonder dat ze zelf niet in lachen uitbarsten als ze elkaar als dansende Hitlers en gillende homo’s zien. Ook het ensemble mag er zijn, de dansende omaatjes met looprekken en de marcherende nazi’s zijn te grappig voor worden.

Alles aan deze musical lijkt perfect, want naast een goed verhaal en een topcast zijn de liedjes goed en ook het decor mag er wezen. Met name de melodie van het liedje ‘Voorjaar voor Hitler’ blijft hangen. De liedjes zijn er eerder ter ondersteuning van het verhaal dan andersom. Wie dan ook alleen voor een musical komt met prachtige zang zit verkeerd, bij ‘De Producers’ gaat het echt om het totaal plaatje. Qua decor en kostuums wordt er ook flink uitgepakt in de musical. De kunststukken zijn toch echt de braatwurst-, bier-, pretzl- en niet te vergeten de arendjurken tijdens het opvoeren van ‘Voorjaar voor Hitler’. Daarnaast is het decor groots en afwisselend, je waant je steeds op een totaal andere plek. Het decor en de kostuums doen echt niet onder voor een Stage Entertainment productie. ‘De Producers’ lijkt zich dan ook met recht één van de grootst rondreizende musicals van Nederland te kunnen noemen.

‘De Producers’ is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een avond lachen, gieren en brullen. De humor lijkt bij veel mensen in de smaak te vallen en je moet wel over weinig humor beschikken wil deze musical geen lach op je gezicht toveren. Deze hilarische musical verdient volle zalen en het is dan ook erg jammer dat de zaal niet helemaal vol zat.

‘De Producers’ is nog tot en met februari 2012 in verschillende Nederlandse theaters te zien.  Ga voor meer informatie, zoals de speellijst en kaartverkoop, naar www.musicaldeproducers.nl.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Vragen? Tips? Samenwerken? Adverteren? Mail naar: redactie@missmusical.nl
  2. Over Missmusical.nl
  3. Musicals 2018/2019
  4. Privacyverklaring
  5. Disclaimer