Encyclopedie: De boot en het meisje (2012)

De boot en het meisje (2012)

De boot en het meisje werd in 2010 al opgevoerd in het m-lab en later was de voorstelling met een andere cast nog eens te zien in februari 2012. Destijds mocht ik naar de perspresentatie voor de site mjoesical.nl en ik schreef er een verslag over, dat je nu hieronder kunt lezen:

Perspresentatie ‘De boot en het meisje’

 Het verslag van deze perspresentatie  verscheen oorspronkelijk op de niet meer bestaande musicalsite mjoesical.nl.

Donderdag 19 januari 2012 was het zover, na twee weken repeteren werd de m-lab-musical ‘De boot en het meisje’ aan de pers gepresenteerd. In oktober 2010 draaide de musical al een paar dagen in het m-lab en werd met veel enthousiasme ontvangen. Vanwege dat succes is er nu een tourversie gemaakt en is ‘De boot en het meisje’ in februari in verschillende Nederlandse theaters te zien.

De nieuwe versie van ‘De boot en het meisje’ is helemaal anders, vertelt de nieuwe regisseur Frank Lammers. De vorige versie werd geregisseerd door Gijs de Lange, maar die kon deze versie niet regisseren. Zo werd Frank Lammers de nieuwe regisseur van het stuk, op voorwaarde dat hij alles anders mocht doen. Ook de cast is voor een groot deel nieuw, Nathalie van Gent speelt Rosa (voorheen gespeeld door Elise Schaap) en Sander van Amsterdam speelt Iwan (voorheen gespeeld door Pepijn Schoneveld). Verder bestaat de cast uit vier cowboys, Philip (Vincent Croiset), Koos (Casper Gimbrère), Jordi  (Samuel Hubner Casado) en Frenk (Lennart Monaster).

Zijn praatje begint Frank Lammers met de bewering dat musical derde wereldkunst is. Het genre is nog volop in ontwikkeling en er valt nog zo veel te ontdekken, verklaart hij. Als je aan Lammers denkt, dan denk je niet meteen aan musicals Zo heeft hij deze voorstelling ook aangepakt met film- televisietechnieken. Dit deed hij al eerder bij zijn vorige musical ‘Dromen zijn bedrog’ en dat konden mensen zo waarderen dat het in de prijzen viel. En nu pakt hij het weer op die manier aan ‘maar niet om de prijzen’ voegt hij er snel aan toe.

Het verhaal gaat over een jongen en een meisje die goed bevriend met elkaar zijn, het grootste geheim van de jongen is dat hij verliefd is op zijn goede vriendin. Hij wil dit niet toegeven en gaat allerlei rare dingen doen, ‘zoals ik ook gedaan heb en zoals we allemaal waarschijnlijk wel gedaan hebben’ voegt Lammers er aan toe. De jongen koopt namelijk een boot en dat heeft geen positieve invloed op zijn vriendschap. Nu lijkt het verhaal nog niet zo vreemd, wordt ons verteld, maar dat wordt het wel. Er komen namelijk ook nog vier cowboys voor in het verhaal en dat zie je natuurlijk niet in elk liefdesverhaal. Twee van de vier cowboys worden om schreven als ‘oude alcoholist’ en een derde als ‘toekomstige alcoholist’.

Tot slot worden er twee liedjes opgevoerd, aangezien het opvoeren van scènes in dit stadium van repeteren niet veel zin heeft. Samuel Hubner Casado, die we allemaal nog wel kennen als de rocker van ‘Op zoek naar Zorro’, zing het nummer ‘Nederlandse mannen’ en danst daarbij met Nathalie. Want wat zien vrouwen eigenlijk in Nederlandse mannen? Het tweede nummer genaamd ‘Billy’ wordt gezongen door vier dronken cowboys rondom een kampvuur. Volgens Lammers is het eerste nummer een echt voor vrouwen en het tweede voor de mannen. Dit zijn slechts twee nummers, maar de musical zou een aaneenschakeling van verschillende muziekstijlen bevatten, vertelt Lammers. Zo komen country, opera en rock ’n roll voorbij.

Kortom, de voorstelling belooft  heel wat te worden, een vreemd liefdesdrama kan toch wel geconcludeerd worden. Zoals m-lab het zelf noemt ‘een geestige musicaltragedie’. Al wil Lammers zelf het woord ‘geestig’ niet in de mond nemen, omdat hij het zo’n vreemd woord vindt. ‘De boot  en het meisje’ wordt een vreemde, grappige liefdesmusical voor mannen, vrouwen, jongens en meisjes.

‘De boot en het meisje’ reist van 8 februari t/m 28 februari 2012 langs verschillende theaters in Nederland. Ga voor meer informatie over ‘De boot en het meisje’ naar www.m-lab.nl.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Vragen? Tips? Samenwerken? Adverteren? Mail naar: redactie@missmusical.nl
  2. Over Missmusical.nl
  3. Musicals 2018/2019
  4. Privacyverklaring
  5. Disclaimer